ST<3CKHOLM

VARDAGLIGT

Det är alltid väldigt speciellt när något sånt här händer… Jag blir inte alls förvånad, det är säkert många med mig som inte heller blir det. Men sånna här typer av händelser går inte att skydda sig mot. Den typen av terrorism där gärningsmannen agerar enskilt, utan någon medhjälpare och med ett medel så ”enkelt” som en lastbil – största möjliga förödelse med enkel anskaffning av medel.

Skjutningar, bombningar, mord, gasattacker, terrordåd och andra sjuka saker händer runt om i världen nästan dagligen. Även om man inte är direkt drabbad, så blir man indirekt drabbad – i vissa fall mer och andra mindre. Det är lättare att distansera sig när det händer på platser där man själv inte vanligtvis brukar vara eller någonsin varit på.

När Stockholm drabbades av ett terrordåd 2010, också i närheten av Drottninggatan, var första gången jag kom i kontakt med en viss typ av rädsla och otrygghet. Efter den händelsen jobbade jag på Zara på Drottninggatan, och jag kikade alltid lite extra över axeln när jag gick hem på kvällarna. Jag har även känt oro när jag har jobbat på stora varuhus som NK, Mall of Scandinavia och Åhléns City, speciellt under julhandeln. För det har ju inte varit en fråga OM det skulle ske i Stockholm, utan NÄR det kommer ske.

När det vansinniga terrordådet skedde i Paris, november 2015, 4 månader efter att jag och Stina flyttat tillbaka till Stockholm, blev jag extremt medtagen. När man har en relation till en plats, där man vistats, blir händelsen mer påtaglig, just för att man har relationer till platsen. Då kom det liksom nära, för nära, och blev riktigt obehagligt.

Stockholm, 7 april 2017, 14.53. Terrordåd i Stockholm, Åhléns City, en lastbil har prejat ner människor längst med Drottninggatan för att sedan köra rakt in i Åhléns City. NU har det hänt.

Det värsta jag vet är när folk som blir intervjuade vid sånna här händelser säger ”det kunder varit jag” eller ”jag känner någon som skulle varit där just då”. -Ja, men nu var det inte du, utan det var någon annan som drabbades, och det är lika vidrigt det. Jag förstår självklart att det dessa människor menar är att de starkt kan identifiera sig med dem personer som är drabbade.

15.20. När min mamma väl får höra min röst efter att fått höra ”det går inte att nå personen du söker just nu”, hör jag lättnaden i hennes röst och hon andas ut. Bakom mammas samtal ringer mormor, bäst att lägga på och svara. Och så fortsätter det. Nu förstår jag att ”det kunde varit jag”.

Jag rundar det där jävla hörnet varje dag påväg till och från jobbet. Jag går mellan Åhléns husfasad och korvgubben, och tänker alltid på att jag tycker så synd om honom som måste stå just där bland alla människor och sälja korv, -fan vad stressigt!

I går var min sista lediga fredag. Varannan fredag kl 15.00 brukar vi fika på jobbet, igår hade jag tänkt att jag ändå skulle gå in till jobbet för att fika med mina kollegor kl 15.00, men jag hann inte. Det var väl tur det.

När man lägger ihop alla tillfälligheter och det faktum att jag dagligen, efter att jag ätit min lunch, går ut och promenerar på Drottninggatan, att jag dagligen rundar just det där hörnet, att jag dagligen går med hörlurar i öronen längst Drottninggatan, gör att jag ryser, och förstår att jag igår bara hade tur som faktiskt inte var där. Men andra personer var där, och jag är så oerhört sorgsen för dem och deras anhöriga.

Igår visade Stockholm en enorm solidaritet och kärlek. Alla poliser, räddningspersonal, läkare, civila och alla andra som på sitt sätt har hjälpt till och bidragit – ni är helt fantastiska! Och det är ni som får, i alla fall mig, att känna hopp.

Vi får inte låta hatet segra.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s